Het duistere verleden van Halsema’s ambtswoning

Burgemeester Femke Halsema woont in de ambtswoning. Maar dat chique gebouw heeft een duister verleden. In aflevering 4 van de documentaireserie ‘Het Slavernijverleden van Amsterdam’ onderzoeken Amel, Mobarak, Safae, Sohaib van het Hervormd Lyceum West de geschiedenis van de ambtswoning.

Drie eeuwen lang was Amsterdam nauw betrokken bij slavenhandel en slavernij in koloniën in Azië en het Atlantisch gebied. Hoe zie je dit slavernijverleden terug in onze stad? En hoe groot was het aandeel van Amsterdam in de internationale slavenhandel? In aanloop naar Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, kruipen Amsterdamse middelbare scholieren voor AT5 in de huid van journalist om de antwoorden op deze vragen te vinden.