De soa die bijna iedereen krijgt

Bij een soa denken de meeste mensen aan chlamydia, schaamluis, syfilis of hiv. Het relatief onbekende HPV (Humaan Pappilomavirus) staat wat dat betreft nauwelijks op de radar. Toch eist HPV als veroorzaker van verschillende vormen van kanker jaarlijks honderden levens.

Waarom we het daar nu over hebben? Door het coronavirus waren inentingen tegen het virus stil komen te liggen. En dat geldt ook voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, dat door HPV veroorzaakt kan worden. Beide worden na een corona-stop nu weer opgestart.

DISCLAIMER: in de video zeggen we dat de PAP-classificatie gebasseerd is op PAPiloma. Dat is niet zo. Deze afkorting komt van Papanicolaou, de patholoog die de classificatie voor afwijkende uitstrijkjes bedacht heeft.

Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal en praat mee! https://bit.ly/2PJk8Xg