De geschiedenis van de goelag (1929 – 1953) – de werkkampen van de Sovjet-Unie onder Josef Stalin

De goelag is de naam voor het netwerk van werkkampen binnen de Sovjet-Unie onder Josef Stalin. Deze werkkampen werden onder Lenin opgezet na de Russische Revolutie en door Stalin uitgebreid. Gedurende de collectivisatie en later de Grote Zuiveringen (Grote Terreur) verdwenen miljoenen Russen in deze kampen. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwamen ook veel Polen en krijgsgevangenen van de as-mogendheden in deze kampen terecht. Na Stalins dood in 1953 werden de meeste kampen ontmanteld. Nu kun je in Rusland nog maar één voormalig goelagkamp bezoeken: Perm-36. Daar heb ik deze video opgenomen. Leer meer over de duistere geschiedenis van de Sovjet-Unie: de geschiedenis van de goelag (1929 – 1953) – de werkkampen van de Sovjet-Unie onder Josef Stalin.