My life in Suriname

Mijn naam is Juliëtte, geboren in Mariënburg en ik ga jullie vertellen over het leven zoals ik dat ervaar in Suriname. Ik kom van gescheiden ouders, het derde kind uit de trap van vijf met een zus, een broer en tweelingbroertjes.

Mijn leven als kind was niet goed en ook niet hoe het had moeten zijn, want het was echt niet leuk om als kind de ervaringen van echtscheiding dagelijks mee te moeten maken. Behalve op de momenten dat mijn ouders even normaal deden om de stand van zaken te bespreken en hun poging deden om als vrienden uit elkaar te gaan. Op die manier had het makkelijker voor ons als kind kunnen zijn.

Maar door de jaren heen heb ik heel veel dingen in het leven mogen ervaren. Zoals verdriet, jaloezie en afgunst, teleurstelling en ook vertrouwen. Zo ben ik sterk geworden en heb ik normaal in het leven kunnen leren staan. Daar ben ik God dankbaar voor, want hij heeft me nooit in de steek gelaten en dit alles heb ik kunnen overwinnen met Liefde en Geduld, mijn zelfredzaamheid en onze Hemelse Vader. Anders zou ik een krom groeiend kind zijn geworden of werd ik psychische patiënt. Maar met positieve energie, mijn zelfvertrouwen en door goed te leven met iedereen heb ik nu een lieve man en een volwassen zoon in Lelydorp te District Wanica in Suriname.

Mijn man werkt en verdient de kost. Ik ben huisvrouw geworden omdat ik voorlopig niet werk als masseuse vanwege de crisis met corona die risico’s met zich meebrengt. Onze zoon zat op de NATIN, middelbaar technisch onderwijs en studeerde ICT. Hij stopte de opleiding in het tweede jaar omdat de kwaliteit van de opleiding niet voldoende is en niet motiverend voor hem. In elk geval niet inspirerend zodat die ook motiverend genoeg was om die te willen volgen tot het einde.

Hij vindt dat de kosten niet opwegen tegen hetgeen aangeboden wordt in kennis en niveau. Eigenlijk jammer voor ons land want de leerlingen lijken meer op de hoogte dan hun leerkrachten voor de klas die naar zijn zeggen ook niks doen om zich verder te ontwikkelen voor het vak. Hij studeert nu online en werkt daarnaast als bouwvakker in de bouw.

Zo, dit was een stukje voorbeschouwing, een kennismaking. De komende tijd zal ik meer posten en het leven in Suriname als Surinaamse met jullie delen. Ik hoop dat dit beginnetje jullie bevalt en naar de volgende posts uitzien…

Groet,
Juliëtte Saib