De economische situatie in Suriname

Deze week een stuk door een anonieme vriend in District Wanica, Suriname. Met toestemming van meneer Soemo:

Suriname is een heel mooi land en dat we genoeg vrijheid hebben, weten we allemaal. Maar als ik terugkijk naar de afgelopen 15 jaren, was het nog beter want we konden sparen, lekker eten en samen genieten. Als ik nu om me heen kijk zijn we op dit ogenblik in een diepe put doordat de economie verschrikkelijk achteruit is gegaan. Het komt in de meeste gevallen door corruptie, schandalen, vriendjespolitiek en slecht beleid en het functioneren van regeringen, parlementsleden en ambtsdragers die de beleidsverantwoordelijke functies bekleden.

Ik heb meegemaakt dat tijdens de jaren dat we een stabiele economie hadden er winkelketens werden gebouwd en op alle hoeken pinmachines te vinden waren voor zowel de lokale munt als de valuta biljetten. En niet te vergeten de supermarkten die allemaal vol waren met binnen- en buitenlandse producten. Er waren boetieks met goede service speciaal voor de mensen die kwaliteitskleding en speciale avondjurken zochten.

Maar nu, op dit ogenblik zijn de supermarkten bezig met ontruimen. En op alle gebieden van de samenleving kan je zien dat de economie achteruit gaat, wat ik echt jammer en triest vind voor iedereen. Dit verdienen we niet als mens in ons geliefde- en met veel natuurlijke rijkdommen gezegende Suriname.

Soms, als ik terugdenk mis die tijd dat we allemaal samen konden genieten van lekker eten en ook konden sparen zodat wij samen uit kunnen gaan binnen of buiten de stad of op vakantie in het buitenland. Maar nu is dat niet meer mogelijk want het is nu moeilijk om te sparen en te genieten van lekker eten en op vakantie te gaan. En het ligt ook aan ons zelf als bevolking dat wij de politieke leiders te veel vertrouwen en geloven met hun gouden bergenbeloftes en zoete woorden. En nu dat ze aan de macht zijn gekomen doen ze wat ze willen en we laten ons behandelen als als bobo’s en dummy’s.

Het is inderdaad zo want vroeger waren wij als bevolking niet zoals ik me herinner. Wanneer wij gingen protesteren was het echt heftig. Ik kan me nog herinneren dat alle straten gesloten waren, zoals winkels; overheidskantoren; particuliere bedrijven en dan ging echt iedereen de straat op. Nu niet meer, want zelfs de vakbondsleiders zijn nu medeplichtig aan de uitbuiting van land en volk, doordat ze hun machtspositie bekleden puur uit eigen persoonlijk belang in plaats van het arbeidersbelang. En ze zijn vergeten ook dat zoiets als karma nog bestaat, en dat wat ze met ons doen als bevolking, dat ze dat op een dag ook op hun bord zullen krijgen, en ook de kinderen en achterkleinkinderen. Ze denken altijd aan het eigen belang en niet aan ons belang. Ze vullen hun zakken in ruil voor lege woorden onder het mom van ‘Ikke-ikke-ikke en de rest kan stikken.’

Daarom is het beter geen hindoestaanse regering (is geen discriminatie!) te hebben, want hoe je dat ding keert of draait: een hindoestaan blijft een hindoestaan en je gaat ze nooit kunnen veranderen. De mentaliteit blijft hetzelfde zolang ze nog denken als een ‘koelie’, op de mensen na dan die een redelijke scholing hebben genoten en zich hebben kunnen ontwikkelen dan.

Als je een collega parlementariër met ‘aap’ aanspreekt tijdens een vergadering en hiermee stemmen weet te bemachtigen onder de bevolking spreekt dat boekdelen over de partij en haar aanhang. De VHP is en blijft een hindoestaanse partij. Etnische partijen moeten tot het verleden behoren, en ik wens dat we vroeg of laat daarvan wakker zullen worden.

Want ik weet dat het op dit ogenblik erg is in Suriname, en dat niet door ons maar door de politieke leiders die ons weer eens voor de gek hielden. En ik hoop dat in de toekomst een nieuwe generatie zal komen om ons te redden wanneer we oud, krachteloos en moe gestreden zijn om ons geliefde land Suriname verder op te bouwen tot een mooi land. Want wijzelf zijn van nature lieve mensen, net als alle mensen, tenzij je het zelf zoekt… Want een kat in een hoek gedreven, maakt een rare sprongen.

Groet, Juliëtte…