Eva Rovers over de transitie van de verbeelding

In zijn nieuwe boek Omarm de chaos schetst hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans een vergezicht dat zowel alarmistisch als hoopvol is. Er komen ongekende veranderingen aan. We kunnen die het hoofd bieden, maar niet zonder dat Nederland op de schop gaat. Welke industrie en wat voor politiek horen daarbij?

Als Nederland echt wil overstappen op hernieuwbare energie, hebben we grondstoffen nodig. Het slechte nieuws: die hebben we in Europa niet. Dat gegeven zet onze geopolitieke positie enorm onder druk. Zelfs als verenigd front krijgt Europa het lastig; voor een klein land als het onze is wedijveren met de China’s van deze wereld al helemaal onmogelijk. Als we nu geen plan bedenken om mee te kunnen komen in de grondstoffentransitie, zijn we gezien. Hoe garanderen we dat we voorloper worden in plaats van verliezer?

http://DeBalie.nl