‘Wetenschap als nieuwe religie’ – In gesprek met prof. dr. Ronald Meester

Corona legde de spirituele schaarste in de samenleving bloot, volgens prof. dr. Ronald Meester. Hij schreef er het boek ‘Wetenschap als nieuwe religie’ over, dat hij in een boeiend gesprek met programmamaker Flavio Pasquino uitgebreid toelicht.

Het idee dat wetenschap de plaats heeft ingenomen van religie is niet nieuw. “Dat hoor je vaker,” zegt Meester. “Het klassieke religieuze geloof is overboord gegooid, omdat moderne rationeel ingestelde mensen dat niet meer accepteren. En wetenschap is daarvoor in de plaats gekomen als volledig rationele onderneming, waar geloof geen plaats heeft en waar je dingen bewijst als waar of onwaar.” Maar volgens Meester is het probleem vertrekkender. “De manier waarop mensen zich tot wetenschap verhouden, is gaan lijken op de manier waarop mensen zich tot religie verhouden.” En dat heeft vaak weinig met rationaliteit te maken.

Bekijk de volledige uitzending ook op: https://www.blckbx.tv/corona/wetensch…