Wob-gate update 5: Mondkapjes als gedragsexperiment

Uit de Wob-documenten bleek dat de overheid een mondkapjesplicht zag als instrument om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Het was al bekend dat er geen enkele medische grondslag voor was, maar de maatregel moest en zou er komen.

RIVM- en OMT-baas Jaap van Dissel zei dat 200.000 mensen een week lang een mondkapje moesten dragen om ‘misschien één besmetting te voorkomen’. Volgens voormalig zorgminister Hugo de Jonge ‘voegden ze niets toe en boden ze schijnveiligheid’. De overheid zag echter wel iets in het mondkapje als middel om gedrag van mensen te sturen.

De regering vroeg de Corona Gedragsunit van het RIVM om advies, maar dat kon geen literatuur vinden dat een sturend effect van mondkapjes op het gedrag van mensen aantoonde. Daarom besloot de overheid zelf onderzoeken uit te voeren en daarin ging het vrij ver.

Telegram – https://t.me/blckbxtv