‘Durf van de wereld te houden’ – Prof. dr. Cees Hamelink pleit voor Amor Mundi

Het officiële apparaat van het kolonialisme is weliswaar verwijderd, maar de politieke, economische en culturele banden die door de koloniale overheersing tot stand zijn gebracht, bestaan nog steeds. Het fundament onder de koloniale mentaliteit is de zogenaamde dingificatie: de neiging om van alles wat er leeft op de wereld passieve en levenloze objecten te maken, die we kunnen gebruiken en manipuleren.

Zo komen we nooit tot een wereld die in overeenstemming is met Amor Mundi, zoals Hannah Arendt het omschrijft: je thuis voelen in de wereld en zonder schroom omgaan met de natuur en ervan leren. Het koloniale denken kunnen we achter ons laten door lef te tonen, zegt Hamelink: “Durf van de wereld te houden. Durf verantwoordelijkheid te nemen voor een wereld die groter is dan mensen alleen en die alles wat er leeft op de wereld omvat.”