Docu ‘Techtopia: Predictive Policing’ – Hoe algoritmes ons criminaliseren

Predictive policing is een techniek van de politie die misdrijven zou moeten voorspellen nog voordat ze daadwerkelijk begaan worden. Er zou onnodig leed mee voorkomen worden, maar volgens critici merken de algoritmes burgers vaak onterecht aan als crimineel.

Het klinkt als een science fiction film, maar de techniek wordt inmiddels wereldwijd ingezet door politiediensten. Door enorme hoeveelheden data te analyseren – van weersomstandigheden tot eventuele problemen die iemand heeft op school – probeert de politie te voorspellen waar, wanneer en wie een misdrijf zal begaan. Voorstanders beloven zo een samenleving met minder criminaliteit, maar tegenstanders zeggen dat de algoritmes minderheden discrimineren en burgers ten onrechte brandmerken als toekomstige daders. De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt dat etnische profilering van algoritmes levens kan verwoesten.

In deze documentaire van Deutsche Welle onderzoekt journalist Janosch Delcker de opkomst van de technologie en heeft hij speciale aandacht voor Amsterdam, waar de methode al jarenlang wordt ingezet met de zogenaamde Top 600- en Top 400-lijsten. Delcker spreekt met een gezin waarvan het leven compleet op zijn kop werd gezet toen de tienerzoon werd aangemerkt als toekomstige dader.

De fascinerende documentaire Techtopia: Predictive Policing is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Bekijk de hele docu op onze website: https://www.blckbx.tv/binnenland/docu…