Elektrisch surfen populair, maar “levensgevaarlijk” volgens roeiers

Pijlsnel op een surfboard het water over met behulp van een elektrisch aangedreven vin, Dat is e-foilen. Het fenomeen bestaat al sinds 2018 in Amsterdam, maar sinds kort zijn e-foilers op steeds meer plekken te zien, zoals op de Amstel in Amsterdam. Roeiverenigingen aan de Amstel zijn daar minder blij mee: “Levensgevaarlijk, ze zijn erg snel en onvoorspelbaar.”

E-foilschool Flying Fish is de grootste speler op het gebied van e-foilen, elektrisch surfen met een surfboard. De organisatie heeft zeven scholen in het land, waaronder twee in Amsterdam. Op IJburg en bij De Nieuwe Meer. “We gaan alweer ons derde seizoen in”, zegt mede-oprichter Tanne Tauw. De organisatie zag de interesse in e-foillessen de afgelopen jaren flink toenemen: “We zien steeds meer mensen die lessen willen nemen en we komen vaker in contact met bedrijven voor bedrijfsuitjes en vrijgezellen groepen.”