Wob-gate update 9: Overheid werkte vroegbehandeling met hydroxychloroquine tegen (2 mei 2022)

Al snel nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de pandemie uitriep, verschenen er onderzoeken waaruit bleek dat vroegbehandeling met hydroxychloroquine (HCQ) effectief was in de behandeling van COVID-19. De overheid werkte gebruik van en onderzoek naar HCQ echter tegen.

Dit blijkt uit vrijgegeven Wob-documenten. Ministers zagen er persoonlijk op toe dat het huisartsen werd verboden om het middel voor te schrijven aan hun patiënten, op straffe van een boete van 150.000 euro. Onderzoek naar HCQ werd tegengewerkt.

Hoewel er al positieve buitenlandse onderzoeken waren, dienden Thierry Baudet, Geert Wilders en Wybren van Haga een motie in die de overheid opriep om onderzoek te doen naar de effectiviteit van HCQ in de vroegbehandeling van COVID-19. Maar toenmalig gezondheidsmininster Hugo de Jonge sprak van een ‘kwakzalvermotie’ en vond het niet aan de de politiek om ‘experimentele geneesmiddelen aan te prijzen’.

Voor een noodvergunning van de experimentele coronavaccins was het overigens een voorwaarde dat er geen werkzame medicijnen beschikbaar waren.