#1035: Narcostaat Nederland: De opmars van Crystal Meth | Een gesprek met Teun Voeten

Jelle van Baardewijk in gesprek met antropoloog en oorlogsfotograaf Teun Voeten over zijn boek Drug van de duivel. “Crystal Meth is een ingewikkelde drug.”

Terwijl de burgemeester van Amsterdam zich uitspreekt tegen de war on drugs wordt er een ware narcotica-oorlog uitgevochten in Nederland. Van afrekeningen in het mocro-maffia circuit tot martelkamers op Brabantse erven; de gemiddelde recreatie-gebruiker staat niet stil bij het geweld dat schuilgaat achter zijn pilletje of zijn jointje.

Antropoloog en journalist Teun Voeten zag met eigen ogen hoe drugscriminaliteit een samenleving in het verderf kan storten. Met name Crystal Meth, een drug die ook in Nederland aan een opmars bezig is, heeft de reputatie gemeenschappen volledig te ontwrichten. Voeten schoof aan bij De Nieuwe Wereld om zijn ervaringen te delen en de naïeve drugsgebruiker tot de orde te roepen: “Nederland heeft het grootste drugsverbruik van heel Europa; we hebben behoefte aan een beschavingsoffensief!” De zelfkant van Nederland, met Teun Voeten.