‘De liefde voor theorie is de wortel van alle kwaad,’ stelt columnist Rypke Zeilmaker

Boeren en milieuorganisaties staan lijnrecht tegenover elkaar in het stikstofdebat, terwijl de overheid leunt op de wetenschap voor het eindoordeel. ‘Maar kan “de” wetenschap hier wel een eenduidig antwoord op geven?’ vraagt columnist Rypke Zeilmaker zich af.

Zeilmaker legt met voorbeelden de beperkingen van wetenschap bloot. Zo dacht men in de jaren ‘60 dat depressie werd veroorzaakt door een tekort aan serotonine in de hersenen en werden er antidepressiva ontwikkeld om dat tekort op te heffen. Recente onderzoeken trekken deze theorie juist in twijfel. Wetenschap is dus niet statisch, maar verandert continu. Zeilmaker betoogt daarom dat wetenschappers altijd open dienen te staan voor het herzien van gestelde hypotheses. Anders is er geen sprake meer van wetenschap, maar van religie, zoals ook Ronald Meester beargumenteert in zijn boek ‘Wetenschap als nieuwe religie’.

“Dé wetenschap bestaat niet, want uiteindelijk zijn alle theorieën over hoe de wereld werkt, beperkt,” stelt Zeilmaker, om daar opbouwend aan toe te voegen: “Het menselijk falen hef je niet op met wetenschap. Heb het hart op de goede plaats en laat je drijven door het goede, het ware en het schone.”

Waardeer je deze uitzending? Like deze uitzending, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren