Uitzending OGV: ‘Bewijs voor coup of bewijs voor moord?’

De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) heeft gemeend een programma uit te brengen, getiteld: “Bewijs voor coup of bewijs voor moord?”

Het programma is bedoeld om bij te dragen aan het herstel van de goede naam en eer van de 15 voorvechters voor de democratie en de rechtstaat in Suriname, die op 8 december 1982, als gevangenen van de militaire leiding, op brute wijze werden vermoord.

In het programma is te zien hoe Roy Horb de gevangene Jozef Slagveer een verklaring laat voorlezen. Ook zijn de niet eerder op de Surinaamse TV uitgezonden beelden vertoond worden, waarin Desiré Bouterse de gevangene André Kamperveen, ook een verklaring laat voorlezen. In het programma wordt ingegaan op de omstandigheden waaronder en de wijze waarop Jozef Slagveer en André Kamperveen gedwongen zijn geworden de verklaringen voor te lezen.

De beelden zijn op 8 december 1982 in het Fort Zeelandia opgenomen, nadat de executie van de eerste slachtoffers reeds had plaatsgevonden.