‘Laten we de gedeelde vreugde koesteren,’ stelt prof. dr. Cees Hamelink

In september overleed auteur en activiste Barbara Ehrenreich. Zij wees op de keerzijde van de moderne hiërarchische samenleving: het onbegrip voor collectief plezier. Maar waarom is gedeelde vreugde zo belangrijk?

Volgens prof. dr. Cees Hamelink waren zang en dans lange tijd essentieel cultureel erfgoed. Dit veranderde echter met de opkomst van aristocratische samenlevingen, zoals het oude Griekenland. “De hiërarchische orde wilde mensen alleen met massaspektakels en competitieve sporten ‘bij elkaar brengen’. In de aristocratische samenlevingen werd winnen het belangrijkste doel van de Olympische Spelen,” stelt Hamelink. Zo verwerd een van oorsprong collectief evenement tot een individueel spektakel.

Waardeer je deze video(‘s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren