OM wil nu gevangenneming Bouterse; vier andere verdachten horen eis van 20 jaar – ABC Online Nieuws

Vandaag vond de voorzetting plaats van de hoger-beroep zaak in het 8-decemberstrafproces. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam heeft haar requisitoirs gehouden. Alle 5 verdachten zijn aan de beurt gekomen om een strafeis tegen zich te horen.

Op hoofdverdachte Desi Bouterse na, hebben vier verdachten een hogere strafeis te horen gekregen, dan waarvoor zij eerder veroodeeld werden. Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel kregen bij de Krijgsraad 15 jaar opgelegd. Nu eist het Openbaar Ministerie (OM), 20 jaar celstraf. Stephanus Dendoe, die 10 jaar opgelegd kreeg door de Krijgsraad hoorde vandaag ook 20 jaar onvoorwaardelijk tegen zich eisen. De eis tegen Bouterse bleef conform het vonnis van de Krijgraad: 20 jaar celstraf onvoorwaardelijk.

Rasam vroeg om de bevestiging van het eerder vonnis tegen Bouterse, terwijl zij bij de andere verdachten vroeg om vernietiging van het oud vonnis, en om een nieuwe tegen hen uit te spreken. Het OM heeft dit keer ook de gevangenneming van alle 5 verdachten gevorderd. Hier werd in 2019 niet expliciet om gevraagd. Ook in de verzetzaak werd dit niet specifiek benoemd.

Als het aan advocaat Hugo Essed ligt, is er een stevig betoog gevoerd door Rasam, waarin voorbedachte rade duidelijk gebleken is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s