‘Hoe zijn politiek “links” en “rechts” nog te duiden?’ vraagt columnist Ab Gietelink zich af

Sommigen zeggen dat wat vroeger links was nu rechts is. Anderen zeggen dat het onderscheid tussen de twee achterhaald is. Maar beide stellingen zijn slechts gedeeltelijk waar, volgens Ab Gietelink.

Het politieke begrippenpaar ‘links’ en ‘rechts’ ontstond bij de indeling van het Franse parlement, vlak na de Franse Revolutie in 1789. Rechts van de voorzitter zat het establishment met de vertegenwoordigers van adel en geestelijkheid. Links van de voorzitter zaten de vertegenwoordigers van de derde stand, ofwel de bevolking.

In de daaropvolgende eeuwen zijn de twee begrippen echter op verschillende manieren ingevuld, zoals helder uiteengezet door Gietelink. Meer recent hebben de coronamaatregelen en de Oekraïne-oorlog het politieke spectrum gespleten. “Van de zeven politieke fracties die zichzelf als links profileren was er niet één tegen de coronamaatregelen en ook niet één die zich verzette tegen wapenleveranties en escalatie van de oorlog in Oekraïne,” zegt Gietelink. “Veel kiezers in hun achterban zijn daarmee politiek dakloos geworden.”

Waardeer je deze video(‘s)? Like deze video, abonneer je op het YouTube kanaal en steun de onafhankelijke journalistiek van blckbx met een donatie ➡ https://www.blckbx.tv/doneren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s