7% hypotheek buiten bereik van grote groep Surinamers – ABC Online Nieuws

De 7% bouwhypotheek, waarvan de regering onlangs heeft aangekondigd dat dit door Centrale Bank is goedgekeurd, lijkt toch buiten het bereik van een grote groep Surinamers.

‘Er dient nagegaan te worden in hoeverre burgers aan de aflossing kunnen voldoen en als men geholpen is met het bedrag van SRD 950.000, dat tegenwoordig minder dan US$ 30.000 is’. Dat zegt BEP-parlementariër Ronny Asabina. Hij juicht ieder initiatief tot het bevorderen van woningbouw, wel toe.

Hij meent dat de woningnood het grootst is onder de groep die de hypotheek juist niet kan nemen.

Randvoorwaarden nodig om 7% bouwhypotheek te doen slagen – ABC Online Nieuws

De regering heeft onlangs aangekondigd dat de Centrale Bank van Suriname heeft goedgekeurd om een 7% bouwhypotheek beschikbaar te stellen voor burgers. Om dit te laten werken, moeten echter de randvoorwaarden in place zijn.

Volgens NDP-parlementariër Melvin Bouva, zou de regering soepelere voorwaarden kunnen scheppen. Hij stelt voor ook een 5% hypotheek voor mensen die de 7% niet kunnen dragen. Daarnaast zou de regering moeten zorgen voor de randvoorwaarden van een stuk perceel.

Burgers die gebruik willen maken van de hypotheek, hebben vaak geen onderpand om hiervoor in aanmerking te komen. Het bedrag van de hypotheek is daarnaast niet toereikend om een perceel te kopen en een huis daarop neer te zetten.

Bouwrijpe grondhuur percelen, waar de nutsvoorzieningen aanwezig zijn, kunnen hiervoor een oplossing bieden, meent de parlementariër.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s