meneer Soemo

Een lange weg begint met de eerste stap… Nieuwsknipsels


‘Kun je excuses aanbieden voor een kolonialisme dat gewoon doorgaat?’ – prof. dr. Cees Hamelink

Bekijk de video ook via:
https://www.blckbx.tv/kun-je-excuses-aanbieden-voor-een-kolonialisme-dat-gewoon-doorgaat-prof-dr-cees-hamelink

De Nederlandse regering heeft onlangs excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Maar is ‘sorry’ zeggen eigenlijk wel de meest zinvolle manier om met het verleden om te gaan? Hebben slachtoffers daar iets aan?

De enquêtecommissie Gaswinning Groningen schrijft over de herhaalde excuses dat die ‘alleen van waarde zijn als deze vervolgens in de praktijk tot beterschap leiden’. “De conclusies van de commissie lijken mij goed toepasbaar op de excuses die de regering maakte voor het slavernijverleden,” zegt prof. dr. Cees Hamelink.

Geeft het woord ‘excuus’ eigenlijk niet aan dat je er bewust voor kiest onrecht te negeren en er niets aan te doen? En kun je eigenlijk wel excuses aanbieden voor handelingen die gewoon doorgaan? “Als je goed om je heen kijkt, zie je in de neoliberale samenlevingen een deprimerende hoeveelheid slaven in de vrouwen- en kinderhandel, de vluchtelingenstromen, maar ook in het toenemend aantal onderhorigen van big pharma en big tech,” aldus Hamelink.

Doneren kan via https://blckbx.tv/doneren

Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: