meneer Soemo

Een lange weg begint met de eerste stap… Nieuwsknipsels


‘Universiteiten zijn bastions van onderdrukking’ – prof. dr. Cees Hamelink

De gangbare wetenschap dient vooral de handhaving van dominante machtssystemen en heeft een repressieve functie, meent Cees Hamelink. Kunnen universiteiten plaats bieden aan een wetenschap van bevrijding?

Wetenschap verwerft kennis over de werkelijkheid, maar dat doen journalistiek en vogelwerkgroepen ook. “De wetenschap onderscheidt zich van andere vormen van onderzoek door de wetenschappelijke methode,” zegt Hamelink. Het wetenschappelijk kijken naar de wereld wordt gekenmerkt door de kritische bevraging van onze uitgangspunten, de bereidheid om onze lievelingstheorieën te herzien, en het tonen van openheid.

“Maar repressieve wetenschap wil controle over de werkelijkheid en wil haar verklaren,” zegt Hamelink over de huidige staat van de academische wereld. Universiteiten leiden professionals op met een beroepsethiek die vooral dient ter rechtvaardiging en behoud van het dominante systeem.

“Bevrijdingswetenschap wil het potentieel van de werkelijkheid bevrijden, zodat we met elkaar in een gezamenlijk leerproces nieuwe werkelijkheden kunnen scheppen.” Zijn universiteiten in staat zich los te maken van de kannibalen?

Bekijk de video ook via:
https://www.blckbx.tv/columns/universiteiten-zijn-bastions-van-onderdrukking-prof-dr-cees-hamelink

Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: